Jump menu

Main content |  back to top

News and Media Releases

Shell Eco-marathon større enn noensinne

Det internasjonale billøpet Shell Eco-marathon feirer 30-års jubileum, og i mai stiller to norske lag opp mot mer enn 3000 studenter fra hele verden, som alle stiller til start med sine egenkonstruerte miljøbiler.
hell Eco-marathon større enn noensinne

Den 30. utgaven av Shell Eco-marathon arranges i nederlandske Rotterdam fra 15. til 18. mai, og studentkonkurransen er nå større enn noensinne. Mer enn 3000 studenter fra 27 land bygger i disse dager sine egne biler som skal konkurrere om å kjøre lengst mulig med minst mulig energiforbruk.

Konkurransens prinsipp er å se hvem som kommer lengst på energi tilsvarende en liter bensin.

Norge stiller sterkere enn på lenge med to biler fra NTNU i Trondheim (DNV Fuel Fighter, Facebook). En av bilene stiller til start i klassen prototype, hvor det meste er lov innen design.

Den andre bilen går i klassen UrbanConcept som er basert på mer konvensjonelle løsninger med blant annet fire hjul og ratt. Nytt i år er at det også kommer deltakere fra Afrika til Nederland for å konkurrere. 

De 3000 studentene er fordelt på mer enn 200 lag, og aldri før har så mange stilt til start i Shell Eco-marathon. 

Nordmenn på pallen

- Utviklingen av dette arrangementet har vært enorm, og det er inspirerende for oss i Shell å se hvor avanserte bilene har blitt etter hvert. Her dreier det seg om 3D-tegninger, vindtunneler og avanserte materialer som karbonfiber.

- Og det er spesielt gøy at vi år har med to biler fra Norge, etter at vi har vært representert med en bil de siste årene, sier kommunikasjonssjef i A/S Norske Shell, Lillian Aasheim. 

 

De norske deltakerne har tradisjonelt gjort det bra i Shell Eco-marathon, og NTNU satte i 2009 verdensrekord da de kjørte 1246 kilometer på en energimengde tilsvarende en liter drivstoff med sin DNV Fuelfighter. 

I fjor klarte laget fra NTNU å kjøre seg inn til en tredjeplass i sin klasse, etter noen nerveprirrende dager med bilproblemer. De vant også flere priser i de alternative kategoriene, såkalte ”off-track awards”.