Jump menu

Main content |  back to top

what is SEM

Shell Eco-marathon er en unik, global konkurranse som utfordrer studenter til å presse grensene når det gjelder energieffektivitet på veiene. Den 30. utgaven av Shell Eco-marathon Europe arrangeres i Rotterdam fra 21. til 24. mai 2015. Over 3 000 studenter fra rundt 30 land er forventet å delta i konkurransen.

I konkurransen utfordrer Shell studenter fra utdanningsinstitusjoner i hele verden til å utvikle og bygge et kjøretøy, som skal kjøre så langt som mulig på minst mulig drivstoff. Konkurransen har flere kategorier avhengig av type kjøretøy og drivstoff. Målet er å kjøre lengst mulig på en energimengde som tilsvarer en liter bensin.

Den Europeiske utgaven av Shell Eco-marathon arrangeres hver vår, og de siste årene har deltakerne kjørt på en gatebane i sentrum av Rotterdam i Nederland. Konkurransen arrangeres også i Amerika og Asia.

Et ambisiøst utdannelsesprosjekt

Shell Eco-marathon er, ut over å være en konkurranse, også et ambisiøst utdannelsesprosjekt som setter fokus på energieffektivitet, energiteknologi og bærekraftig transport.

Målet er å gi studentene en bedre forståelse av drivstoffets yteevne og hvordan de kan bidra til bærekraftig utvikling med kunnskap og kompetanse.

I tillegg får studentene en mulighet til å prøve ut sine ideer fra skolebenken i praksis. De skal både designe og bygge egne kjøretøy, samarbeide med eksterne partnere fra yrkeslivet, søke sponsorer, administrere budsjetter, skape oppmerksomhet rundt prosjektet sitt og håndtere logistikk. Utfordringen krever innovative og smarte løsninger, kreativitet og samarbeid.

To biler fra NTNU

NTNU i Trondheim har en lang og stolt tradisjon for delta i Shell Eco-marathon og har de siste årene stilt til start med to biler, en i klassen Urban Concept og en i Prototype-klassen. NTNU satte i 2009 verdensrekord med bilen i Urban Concept-klassen, da de kjørte 1246 km på en energimengde tilsvarende en liter bensin.

I 2014 stilte NTNU også til start i Prototype-klassen. I motsetning til i Urban Concept-klassen, hvor regelverket blant annet krever at man skal ha fire hjul og ratt, er det meste tillatt i Prototype-klassen. Les mer på www.fuel-fighter.com

Høgskolen i Østfold

I 2015 gjør også Høgskolen i Østfold comeback i Shell Eco-marathon, og dermed vil Norge være representert med tre biler. Høgskolen i Østfold har tidligere år blant annet hevdet seg i prisen for beste design. I år stiller Østfold med en helt ny bil i Urban Concept-klassen. Les mer om laget fra Østfold og bilen Sustain her:  www.oucshelleco.no 

 

Vi vil gjerne ha med så mange norske deltakere som mulig i Shell Eco-marathon, slik at den interne konkurransen i Norge blir større. Dersom du er interessert i å være med se  www.shell.com/ecomarathon/europe  for mer informasjon og påmelding.