Nyhamna

Stort knutepunkts-anlegg for norsk gassprosessering lokalisert i Aukra. Gassco er operatør, og A/S Norske Shell er teknisk tjenesteyter på Nyhamna.

Klikk her for å lese mer om Nyhamna
To personer i et kontor jobber foran en PC i et rom med en stor skjerm som viser produksjonsdata.

En digitaliseringsreise

Nyhamna er et svært avansert anlegg som drives med et toppmoderne styringssystem. Nyhamna startet reisen med å håndtere data som en kjerneressurs for over ti år siden. Dette ved å anerkjenne strukturerte høykvalitetsdata som en viktig forutsetning for enklere arbeidsflyt og robuste analyser, noe som igjen bidrar til raskere og bedre drifts- og forretningsbeslutninger.

Nyhamna får en tvilling

I oktober 2019, innledet Norske Shell – sammen med Gassco og partnerne i Nyhamna og Ormen Lange – et samarbeid med Kongsberg Digital for å operasjonalisere “fremtidens anlegg” gjennom en felles utvikling av Nyhamna Dynamisk Digital Tvilling.

Tvillingen ble ferdigstilt på under 100 dager og satt i drift i januar 2020. Etter dette har utviklingen fortsatt kontinuerlig gjennom månedlige produktoppdateringer med fokus på sikre, effektive og integrerte arbeidsprosesser og optimalisering av produksjon og energibruk.

nyhamna landanlegg sett fra fugleperspektiv. den digitale tvillingen er illustrert på toppen av bildet av det faktiske anlegget

Dynamisk digital tvilling – forklart

En dynamisk digital tvilling er den virtuelle gjengivelsen av de fysiske elementene og den dynamiske virkemåten til et anlegg gjennom hele livssyklusen. Tvillingen integrerer tre sentrale elementer: data, visualisering og modellering. Den har kraftige analysefunksjoner og markerer en ny epoke for visuell samhandling med data og modeller på anlegg-, utstyr- og komponentnivå.

Trykk på de merkede områdene for å finne ut mer om dem
visualisering
Detalj 1

VISUALISERING

En digital representasjon og 3D-visualisering av anlegget og anleggsprosessene

Detalj 2

DATA

Sanntidsdata og integrerte data kombinert med nøyaktig gjengivelse av fysiske modeller

Detalj 3

MODELLER

Anvendt maskinlæring og automatisering

Trykk på de merkede områdene for å finne ut mer om dem

Med effekt på bunnlinja

Nyhamna Dynamisk Digital Tvilling er en dynamisk virtuell representasjon av gassanlegget og dets virkemåte. Modellen oppdateres kontinuerlig med integrert informasjon som gjenspeiler anleggets status i sanntid. Tvillingen gir de ansatte på Nyhamna fordelen av bedre innsikt fra stordata, nye arbeidsmetoder for verdiskaping og bredere fotfeste innen et forretningsmiljø i rask endring. Anleggets digitaliserte versjon gjør det også mulig å simulere scenarier og oppdage nye alternativer for å optimalisere det fysiske anlegget. 

– I løpet av det første året med bruk av den digitale tvillingen, har Nyhamna-teamene sammen med vår partner Kongsberg Digital utviklet bruksløsninger med synslinje til å redusere driftskostnadene med omkring tre millioner dollar, noe som faktisk slår investeringskostnaden. Og dette er bare starten på vår digitale transformasjonsreise, sier Rolf Einar Sæter, direktør for teknologi og forbedring i Norske Shell.

Kostnadssparingen som den dynamiske digitale tvillingen har gitt hittil, representerer forbedringer av arbeidsprosesser, reduserte IT-kostnader, mer effektiv utføring av aktiviteter og optimalisert energibruk.
 

Wouter diskuterer en kompressor i et virtuelt møte med en kollega. Den digitale tvillingen er illustrert gjennom grafikk på toppen av det faktiske bildet.

"Samarbeidet som kombinerer Kongsberg Digitals digitale kompetanse med våre egne ansattes fagkunnskap og driftsekspertise, har vært en suksessoppskrift. Nyhamna dynamisk digital tvilling gjør teamene våre i stand til å bli enda mer effektive og samarbeide enda bedre. Dette gjør at vi kan levere betydelig bedre sikkerhet, energieffektivitet og høyere marginer til alle Nyhamna-partnerne."

Wouter de Klein, Asset Manager i Norske Shell

Portrett av Ola Trættenberg i Gassco

“Som operatør er vi i Gassco veldig stolte av det vi sammen får til gjennom anvendelse av digital tvilling-teknologi på Nyhamna. Den digitale tvillingen vil forbedre effektiviteten og nøyaktigheten på arbeidsprosessene og dermed bidra til et sikkert, pålitelig og kostnadseffektivt prosessanlegg. Tvillingen vil også gi muligheter for prosessoptimalisering og energistyring, som øker verdiskapningen og sikrer et lavt klima-fotavtrykk."

Ola Trætteberg, anleggsansvarlig for Nyhamna i Gassco

digital transformasjon

Digital transformasjon

Nyhamna digital tvilling benyttes av et integrert tverrfaglig team. I løpet av tvillingens første leveår har fokuset vært å bygge arbeidsprosessene inn i den digitale tvillingens økosystem og utvikle og implementere maskinlæringsapplikasjoner for bruk innen prediksjon og optimalisering.

ung smilende kvinne kledt I verneutstyr jobber på en iphone ute på et anlegg.

Møt folkene

Digitalisering er mer enn teknologi. Det handler også om kulturendring, om folk, og smidige og smarte måter å jobbe på.

Illustrasjon av Ormen Lange: Vi ser reservoaret og infrastrukturen på havbunnen inkludert fire brønnrammer, brlønner og rørledninger.

Under vann

Nyhamna setter kursen, og neste skritt er å skalere den dynamiske tvilling-teknologien slik at den også inkluderer feltet Ormen Lange, inkludert all infrastruktur offshore. Målet er å maksimere gjenvinningen, optimere produksjonen og redusere miljøavtrykket. Integreringen av hele verdikjeden i tvilling-miljøet gir en dynamisk digital tvilling "fra reservoar til marked".

Ormen Lange

Norges nest største gassfelt – bygd ut med fire brønnrammer. Lokalisert på rundt 1000 meters havdyp i Norskehavet. Naturgass transporteres omtrent 120 kilometer gjennom rør til Nyhamna for prosessering og eksport. Lisenspartnere: A/S Norske Shell (operatør), Petoro, Equinor, INEOS og Vår Energi.

nyhamna-5

"Digitaliseringsprogrammet lar oss ruste opp selskapet og gjøre det mer konkurransedyktig, men det er også nøkkelen for å skape en bedre arbeidsplass i fremtiden."

Luke Kendall, Digital Program Manager i Norske Shell