Ducati-fører på supersykkel som krenger i sving under race

MotoGPs historie i korte trekk

MotoGP er verdens første mesterskap i motorsykkelracing – en serie 18 race som denne sesongen går i 14 land, på 4 kontinenter, med massiv internasjonal TV-dekning. Verdens mest talentfulle førere stiller seg opp bak startlinjen væpnet med banebrytende motorsykkelteknologi og prototypmaskineri.

MotoGP ble etablert som verdensmesterskap av Det internasjonale motorsykkelforbundet, FIM – Fédération Internationale de Motocyclisme –, i 1949, og er nå i sitt 68. år. Det er det eldste motorsportmesterskapet i verden og har en lang historie med arrangementer som har funnet sted på alle kanter av verden, og i 2010 passerte over 2,2 millioner mennesker gjennom bommene til tribunene for å overvære mesterskapsserien.

Mens det tidligere bare ble referert til som «500-kubikkersklassen», gjennomgikk mesterskapet en endring i 2002, med nye tekniske bestemmelser som gjorde det mulig å delta med firetaktsmaskineri, samtidig som motorkapasiteten også ble økt til 990 cm³, slik at det som tidligere utgjorde mesterskapet for 500-kubikkere, nå ble til MotoGP. I 2007 ble reglene endret igjen og motorkapasiteten begrenset til 800 cm³, mens i 2012 begynte æraen for 1.000-kubikkere.

Regjerende verdensmester i MotoGP er Yamaha-fører Jorge Lorenzo, som forsvarte tittelen mot lagkamerat Valentino Rossi i en jevn mesterskapskamp som fortsatte til sesongens siste race.

Året fikk en ideell start for Ducati, med to pallplasseringer ved det første racet i Qatar, til Andrea Dovizioso og Andrea Iannone. Førstnevnte fikk også ytterligere to topp tre-plasseringer i de neste par racene, og mens begge førerne hanket inn enda flere poeng utover i sesongen, vil 2016 uten tvil se dem forsøke å slå tredjeplassen Ducati til slutt kunne registrere på både produsent- og teamtabellen sist sesong.

Mer i Privatkunder og bilister