Finn det du trenger på en enklere måte

Vi sørger for at nettstedene våre – både de eksterne og de interne – fungerer med populære nettlesere på ulike plattformer, fra stasjonære datamaskiner til smarttelefoner.

Hvis du har spørsmål om eller forslag ang. tilgjengeligheten til nettstedene våre, eller finner noen uoverensstemmelser, kan du kontakte oss.

Tilgjengelighetsverktøy

Nedenfor finner du noen tips for å få bedre tilgang til nettstedene våre. Hvis du ønsker en mer utfyllende veiledning om å gjøre datamaskinen din tilgjengelig på nettet, anbefaler vi at du går til nettstedet Ability Net My Computer My Way.

Gjøre sider lettere å lese i nettleseren din

Det kan være vanskelig å lese nettsider når teksten er for liten. De mest populære nettleserne, f.eks. Internet Explorer, Chrome, Firefox, Safari og Opera, støtter følgende musehandlinger og tastatursnarveier for å zoome inn og ut på en nettside. (Bruk Kontroll-tasten i Windows-systemer og Kommando-tasten i Mac OS.)

  • Hold nede Kontroll-/Kommando-tasten og rull opp eller ned for å zoome inn eller ut
  • Hold nede Kontroll-/Kommando-tasten og trykk på + eller – for å zoome inn eller ut

Forstørre skjermbildet

En annen måte å gjøre teksten lettere å lese på, er ved å forstørre skjermbildet.

Alle de nyeste versjonene av Windows inkluderer et forstørrelsesprogram, som gjør det mulig for brukere å forstørre en del av skjermbildet. Det kan imidlertid være at personer med synssvekkelser trenger en forstørrelsesprogramvare med alle funksjoner.

Les mer om skjermforstørrelsesprogram i Windows 10 MagnifierWindows 8.1 Magnifier og Windows 7 Magnifier.

Brukere som kjører Apples OS X-operativsystemer, kan bruke den innebygde Zoom-funksjonen.Les mer om OSX-tilgjengelighetsfunksjonene.

Bruke en skjermleser

Windows-brukere kan bruke Windows Skjermleser som konverterer tekst på skjermen til tale. Denne er tilgjengelig i Windows 10 NarratorWindows 8.1 Narrator og Windows 7 Narrator.

I Apples OSX-operativsystem finner brukere funksjonen VoiceOver.

I tillegg er skjermlesere fra tredjeparter tilgjengelig, f.eks. JAWS (Job Access With Speech) og gratisprogrammet NVDA.

PDF-filer

Vi bruker PDF-filer for å hjelpe oss å bevare utseendet til våre opprinnelige dokumenter. Du kan laste ned den nyeste versjonen av Adobe Acrobat Reader gratis for å åpne og lese PDF-filer.

Adobe publiserer også informasjon om å få tilgang til PDF-filer ved hjelp av skjermlesere.