Portrett av Bård Dyrnes som er anleggssjef på Nyhamna Gassanlegg

«Gresset er grønt der man vanner det. Og skal man opprettholde god kultur og godt arbeidsmiljø er det kun jevnlig vanning som virker»

Bård Dyrnes, Anleggssjef på Nyhamna prosessanlegg

Hils på Bård Dyrnes! Fra Våge i Kristiansund, oppvokst praktisk talt i fjæra. Akkurat som sin far og bestefar. De var sjarkfiskere og jaktet hval i storhavet. Både familien og samfunnet i Kristiansund var opptatt av fiske. Trålere, not og fangst var hverdagslig. Så kom oljen.

Internasjonal oppmerksomhet

I havna i Kristiansund ligger båtene på rekke og rad. Sommeren er på hell, og båtene snart i opplag, men i Bård Dyrnes sin seilbåt er det fortsatt aktivitet.

– Velkommen ombord, hilser han og leder vei ned i kahytten.

Det er en romslig seilbåt, med egen kjøkkenkrok der skipperen går i gang med ordentlig kaffe, pressekaffe av beste sort.

Som anleggssjef på prosessanlegget Nyhamna har Bård et stort ansvar. Da er det ekstra viktig med noe som har med avkobling å gjøre på fritiden. Den avkoblingen skjer gjerne her, i seilbåten.

– Vi har nylig hatt besøk på Nyhamna av både den britiske og den tyske ambassadøren til Norge, og av utenriksministeren, forteller han stolt.

Gassproduksjon, gasseksport og gass som ressurs i energiomstillingen er på manges lepper om dagen, og Bård står midt oppi det. Nyhamnas posisjon som viktig gasseksportør ble forsterket i tiden etter Russland invaderte Ukraina og en energikrise oppsto i Europa.

– Det er nå det skjer. Vi har en viktig oppgave, både når det gjelder å bidra til energisikkerhet i dag, samt til en renere energifremtid. Norsk gass kan sørge for utfasing av kullkraftverk, og kan i fremtiden også brukes til produksjon av rent hydrogen i kombinasjon med karbonfangst og -lagring, forteller Bård.

Fra Øst til Vest

– Da sønnen min begynte å kalle meg «Bård» og ikke «pappa» tok jeg rev i seilet og valgte å flytte hjem igjen til Kristiansund. Det var høsten 2009 og kona, jeg og de tre guttene hadde fram til da bodd på Østlandet.

– Jeg jobbet i Aker Solutions, men med Shell som kunde, og kona jobbet som leder i KPMG. Vi hadde det travelt, altfor travelt, og innså at vi måtte gjøre et verdivalg.
Det ble tydelig for Bård at hjemstedet var mer olje enn fisk og at mulighetene til å skape merverdi i og for Kristiansund faktisk var noe de kunne bidra til ved å bo her.

– Jeg trives med mennesker. Det er egentlig så enkelt, sier han.

For en leder som Bård som liker å bygge team, enten det er i teamet som skal seile til Shetland neste år, eller teamet på jobb, det er ikke så viktig. Det er folkene som er viktig.

– Jeg liker å legge til rette for at mine medarbeidere skal kunne ta egne beslutninger, og stole på egne avgjørelser. Det mener jeg er en av mine viktigste oppgaver.

Han er glad for å kunne jobbe sammen med dyktige, erfarne folk i et selskap med en kultur hvor mangfold og inkludering verdsettes.

Holdt takten gjennom travle tider

Etter at revisjonsstansen på Nyhamna ble ferdigstilt i sommer, kjøpte Bård et trommesett som han gikk løs på flere kvelder i uken, til tross for at ideen var mest drevet av interesse og mindre av gehør.

– Jeg lærte meg å spille fire takter ved å studere YouTube og hadde det veldig kjekt i en lang periode. Jeg ser for meg at det gradvis blir tørkestativ før det blir solgt, ler Bård.

Trommehistorien forteller noe om en leder som gjerne tar en utfordring. En som gjerne vil prøve noe nytt og som tør å gå utenfor sine grenser. Det representerer gode verdier for en person som skal lede en stor organisasjon med et omfattende ansvar som har høy terskel for både trygghet og effektivitet.

Når Bård blir gammel, er det særlig to ting han vil tenke tilbake på;

– De som skadet seg under min ledelse og de som ble forfremmet på min anbefaling. Det forteller noe om hvor mitt perspektiv ligger. En jobb skal være trygg og gi ansatte muligheter, og helst noe å strekke seg etter.

De aller fleste ansatte på Nyhamna har bosted i lokalsamfunnet, i Aukra kommune, nabokommunene – og noen i Kristiansund. Det tror Bård er en stor fordel.

– Tilhørigheten til jobben blir sterkere, for da er det ikke bare firmaet man står på for, men også samfunnet. Det å jobbe i et selskap som anses som en hjørnesteinsbedrift, skaper en ekstra sterk og god kultur, tror Bård, som ser frem til mange gode år i Shell, på jobb med folk han bryr seg om.

Du er kanskje også interessert i:

Kokken som forlot kjøkkenet

Dette er historien om bondedatteren fra Batnfjordsøra som dro til gourmetkjøkkenet i Val d`Isère for å lage mat på fransk. Nå trakterer hun medarbeidere som arbeidsleder og har iso-fag på menyen.

Jakter på den gode lagånden

Øyvind Henriksen bor i Stavanger men elsker å dra ut i verden på jobb for Shell, noe han har gjort i utstrakt grad. – Å jobbe på store prosjekt, enten det er i Norge eller utenlands, medfører en type lagånd som jeg setter veldig stor pris på.

I ville bli ingeniør

Da arkeologene jobbet med utgravinger på Gossen, der gassanlegget på Nyhamna skulle bygges, forstod Elisabeth Nautnes hva hun ville bli.

Mr. Opstad – the biker-man

Mange veier fører til Rom og det gjør sannelig veien til Nyhamna-anlegget også! Se bare på Jan Olav Opstad. Han er tidligere befal i forsvaret, husfar for byens løse katter og en racer på to hjul – nå er han operasjonsleder på Nyhamna.