Fareskilt

1. Vær årvaken

Hvis vi tenker på regler som retningslinjer heller enn strikte kommandoer, så vet vi når de gjelder og ikke. Gi alltid deg selv fleksibiliteten til å velge etter situasjonen hvordan du best responderer på en utfordring du står overfor.

 

Silhuett av manns bryst og hode

2. Alt handler om deg

Husk at det ikke bare er bilen det står på. Vær oppmerksom på omgivelsene, typen bil du kjører, og de spesifikke ferdighetene som kreves. Perfeksjonerer du konsentrasjonen og oppmerksomheten din når du sitter bak rattet, vil ferdighetene dine følge etter.

 

Skilt om svingete vei

3. Ta kontroll over frykten

Instinktivt er det naturlig for oss å la frykten ta overhånd når vi møter en utfordring på veien.  Men ved å bygge opp de rette forestillingene om egen kjøring og den rette selvtilliten kan vi få logikk og gode handlinger til å dominere i møte med enhver utfordring.

 

Bilbelte

4. Sikkerhet er en ferdighet

Det finnes tre typer sjåfører: de som krasjer, de som blir involvert når andre krasjer, og de som ganske enkelt ikke opplever å krasje.  «Gode» sjåfører kan fremdeles krasje – det er viktigere å være trygg.

 

Mobiltelefon

5. Ikke la deg distrahere

Gjør bruk av omgivelsene dine.  Ikke bare hør på radioen og se opp for fotobokser  – se fremover etter potensielle farer; da kommer de heller ikke brått på.

 

Grafikk av kanin

6. Forvent det uventede

Med en bedre generell forståelse av trafikken vil du legge merke til hendelser som kan lede til en ulykke, og dermed få forvarsler. Husk alltid at en kollisjon ikke trenger å være uunngåelig.

 

Grafikk av rødt speedometer

7. Ta det rolig

Fartskjøring hører hjemme på racerbanen. Ved å holde en rolig og fornuftig hastighet får du plenty med tid og avstand til å respondere på hva du måtte møte på.

 

Ratt

8. Ta grep om rattet

De fleste er ikke oppmerksomme nok på styringen sin og hvordan de holder på rattet. Hvis en bil kommer ut av kontroll, er rattet både det første du merker det på, og det beste verktøyet til å respondere med.

 

Illustrasjon av bremse-, gass- og clutchpedal

9. Vær en myk sjåfør

Vær varsom på rattet og bremsene. Vær bestemt, men styr og brems gradvis, og unngå brå bevegelser. Med økt oppmerksomhet kan du bremse tidligere og mykere.

 

Fartsgrense 70-skilt

10. Kjenn dine begrensninger

Uten å ha fullført avansert kjøreopplæring er det begrenset hvor mye du kan vite. Det er er viktig å være oppmerksom på sine egne begrensninger som sjåfør, og å vite å ikke tøye grensene.

 

Mer i Privatkunder og bilister

Tips om økonomisk kjøring

Bare ved å gjøre små endringer i kjørestilen kan du spare masse drivstoff. Følg våre tips og lær hvordan du kan kjøre lenger for mindre.