X-07 reiste 240 kilometer tur/retur for å høste data på Ormen Lange-feltet.

En kald men klar vårdag i april kunne forbipasserende observere et meget spesielt fartøy, navngitt X-07, i Kristiansund havn. Denne typen båt, med sitt moderne design og med null mannskap om bord, hadde aldri før blitt sett i området.

X-07 var på vei «hjem», etter å ha fullført et vellykket oppdrag ute på det Shell-opererte Ormen Lange-feltet, hvor den lastet ned havbunnsdata anvendt i overvåkning av feltet. Den totale operasjonen, inkludert den 240 kilometer lange reisen, ble fullført under tre dager – og med innhentet data umiddelbart tilgjengelig for analyse. Dette er første gangen at en fjernstyrt operasjon med ubemannet fartøy, uten følgebåt, har blitt gjennomført på norsk sokkel.

– Takket være perfekte værforhold og grundig planlegging kunne våre kontraktører fullføre operasjonen ett par dager raskere enn først forventet. Vi har nå fått bekreftet at sensor-teknologien fra Sonardyne installert på havbunnen fungerer optimalt og vi har erfart at det ubemannede fjernstyrte fartøyet til XOCEAN er en utmerket løsning for å høste data på en sikker, sømløs og kontrollert måte, fortalte Tomas Frafjord, prosjektleder i Norske Shell.

En høyst fjernstyrt operasjon

Corona-situasjonen hindret irske XOCEAN i å reise til Norge for å sjøsette fartøyet som vanligvis fjernstyres og overvåkes fra et kontrollsenter nær Dublin. Løsningen ble SafePath, en lokal leverandør i Kristiansund, som støttet operasjonen med sjøsetting og mottakelse av fartøyet og følgebåter inn og ut av havnen. XOCEAN-ansatte styrte operasjonen fra sine hjemmekontor i Irland.

Dette er ikke første gang at havbunnsdata blir høstet på Ormen Lange-feltet, men ny teknologi tilgjengelig på markedet gjorde at dette kunne bli gjennomført fjernstyrt for første gang.

– Dette betyr lavere kostnader for oss som operatør, mindre HSE-eksponering for folk og mindre negativ påvirkning på miljø. Fjernstyrte operasjoner, sammen med andre digitale teknologier, vil nok i veldig stor grad forme olje- og gassindustrien fremover og sette oss i stand til å gjennomføre aktiviteter mer effektivt, sikrere og mer miljøvennlig. Jeg er stolt av at Ormen Lange nok en gang viser vei når det gjelder anvendelse av ny teknologi, sa Lars Gjerdåker, ansvarlig for forretningsutvikling for Ormen Lange.

Ormen Lange

 • Norges andre største gassfelt, utviklet som en subsea-utbygging med fire brønnrammer. Gassen transporteres gjennom rør til Nyhamna-anlegget på land, hvor den prosesseres før eksport til kontinentet. 
 • Produksjonsstart i 2007.
 • Feltet er lokalisert i Norskehavet, 120 kilometer nordvest fra Kristiansund.
 • Ormen Lange-reservoaret ligger omkring 2700-2900 meter under havoverflaten og dekker et område på nesten 350 km2.

X-07

 • Eies og driftes av XOCEAN
 • Lengde: 4.5 meter
 • Vekt: 750 kg
 • Hybridsystem; diesel, elektrisk batteri og solpaneler 
 • Fart: opp til 3.5 knots
 • Bølgehøyde-kapasitet: 3.5 mHS
 • 100% CO2-nøytralt fartøy