Eirin Sandberg, lynet fra Bodø
Siden begynnelsen av karrieren sin i Shell, har Eirin vært involvert i en rekke prosjekter. Hun er en del av gruppen som jobber med energiomstilling som jobber med å modne muligheter innenfor vindkraft, karbonfangst og - lagring samt produksjon av hydrogen.
– Hver dag i Shell er interessant på sin egen måte, sier Eirin Sandberg.
Jeg ble umiddelbart fasinert av hvor internasjonalt Shell er, og av kompleksiteten når det gjelder forretning og prosjekter.
Var det én ting Eirin visste at hun ville gjøre, så var det å reise. Det gjorde hun også, rundt i Europa og mellom kontinentene, helt til hun brått ble stoppet av et magisk møte på en oljeplattform i Skottland. Både dette møtet og stedet det skjedde viste seg å bety ganske mye. Slik ble tonen satt for Eirin Sandbergs liv, og for karrieren hennes.
Det begynner å bli noen år siden Eirin fullførte sin mastergrad som sivilingeniør, og møtte sin fremtidige mann. Nå står hun her etter dagens løpetur, en dag som er usedvanlig solfylt og varm, i stor kontrast til resten av det kjølige Stavanger-været. For langdistanseløper Eirin Sandberg er finværet en ren tilfeldighet. Det tidvis brutale vestlandsklimaet er nemlig ingen hindring for denne damen, og det er en kvalitet hun tar i bruk i de fleste deler av livet. Hun er uten tvil en handlingens kvinne.
Eirin kommer fra Bodø i Nord-Norge. Hun begynte sin utdanning på NTNU i Trondheim, men har levd ut de fleste av sine studiedager utenlands. Først i Sydney, så Paris, så Lyon. Eirin elsker å reise. Livet tok imidlertid en helt annen retning etter et opphold på to måneder hos Schlumberger Nigeria. Her havnet Eirin ansikt til ansikt med sitt livs kjærlighet, en ingeniør fra Nederland. Paret flyttet til Stavanger, og Eirin jobbet 5 år i oljeselskapet Roxar, før hun fant veien til Shell i 2011.
Hav, forretning og blått hydrogen
– Jeg ble med en gang fascinert av hvor internasjonalt selskapet var, og av kompleksiteten i prosjektene de jobbet med. For meg er det aller mest spennende å være med på de tidlige fasene, der alt ennå er åpent, og du får muligheten til å påvirke og være kreativ. I tillegg er det spennende å se hvilke avgjørelser som gir de beste tekniske løsningene på de mest komplekse problemene. De viktigste valgene blir tatt i de tidlige fasene av et prosjekt, og jeg har vært så heldig at jeg fikk være med på å planlegge brønner som fortsatt er i bruk i dag, forteller Eirin.
Siden begynnelsen av karrieren sin i Shell, har Eirin vært involvert i en rekke prosjekter. Hun er en del av gruppen som jobber med energiomstilling og som ser på muligheter innenfor vindkraft, karbonfangst og – lagring samt produksjon av hydrogen. Innen hydrogen er det særlig Eirins erfaring med konseptuell tenkning som kommer til nytte. Som leder for Business Opportunity Manager og forretningsmulighetsleder (BOM), er en av oppgavene hennes å forene den tekniske og kommersielle verdenen.
Eirins nåværende fokusområde er fornybar energisektor, og hun håper at Europa og industrien vil åpne sine øyne for blått hydrogen og hvor flott produkt det er.
– Blått hydrogen (det vil si hydrogen produsert fra naturgass, kombinert med karbonfangst og – lagring), er et lovende alternativ for storskala-dekarbonisering av den tyske industrien. Opinion og politikk i Tyskland beveger seg i riktig retning, men det kreves fortsatt mye påvirkningsarbeid for å forbedre omdømmet og "viljen til å betale" for blått hydrogen. Målet er å demonstrere etterspørsel etter blå hydrogen i Tyskland/EU, slik at en helt ny verdikjede kan realiseres for å bidra til dekarbonisering av den europeiske industrien.
– Jeg lærer fremdeles mye om hvordan beslutninger blir tatt i store internasjonale selskaper som Shell, og jeg får stadig innsikt i nye felt og emner. Hver dag er interessant på sin egen måte, smiler Eirin.
Shells DNA
Eirins reise hos Shell har nå gått inn i sitt tolvte år. Hvor ble tiden av? Siden hun gikk inn dørene for første gang i 2011, har hun ikke hatt behov for å se seg tilbake.
– Shell har vært et eventyr fra dag én. Jeg er omringet av talentfulle, flinke, og herlige kolleger, som utfordrer meg og gir meg muligheten til å vokse. Jeg har fått flere nære venner mens jeg har jobbet her, alle prosesser og verktøy er robuste og effektive, og miljøet er veldig profesjonelt. Mulighetene for kurs og videreutdanning er ikke bare mange, men også veldig inspirerende. Det har jeg selv fått god nytte av flere ganger, sier Eirin, og fortsetter:
– Selskapet er så stort og så internasjonalt at det naturlig nok også er fullt av eksperter. Trenger du hjelp med et spesielt emne, så vil du med høy sannsynlighet finne en ekspert et eller annet sted!
Vann, vind, og uutforskede stier
Eirin bor på Storhaug sammen med familien. Der er hun omringet av hippe spisesteder, vakre villaer, og ikke minst; utallige turmuligheter med utsikt mot havet. Eirin er tidlig oppe, og har som oftest løpt 10 kilometer allerede før frokost.
Du er kanskje også interessert i:
Ingun Hovland, altmuligkvinnen
Blander du nysgjerrighet med en interesse for økonomi, solid kunnskap om petroleumsteknologi, en dose utålmodighet, og en dråpe reiselyst, så får du Ingun Hovland.
Verdensmannen Aksel
– Dette er jo et drømmeprosjekt. Det er fremtiden, og en viktig del av løsningen på klimautfordringene vi står i, sier Aksel Plener, for tiden utleid fra Shell til Northern Lights.
Prosjektlederen Anne Håland
I 1996 fikk hun sin første jobb som boreingeniør for Norske Shell. Men hun ble ikke i landet lenge. Bare to år etter sendte Shell Anne Håland ut i verden. Her er Anne sin Shell-historie.
Ørjan Ellingsen, Material Man
Noen mennesker renner nærmest over av engasjement for det de holder på med, både på jobb og ellers i livet. Materialingeniør Ørjan Ellingsen er nettopp en slik fyr.