Ørjan Ellingsen, Material Man
Noen mennesker renner nærmest over av engasjement for det de holder på med, både på jobb og ellers i livet. Materialingeniør Ørjan Ellingsen er nettopp en slik fyr.
Det skjer så mye spennende her for tiden at jeg rett og slett ikke kan tenke meg en bedre arbeidsplass.
Han er knapt blitt 38 år, men har allerede gått inn i sitt tiende år som Shell-ansatt. “Helt fantastisk”, sier han selv, blottet for blyghet og full av entusiasme. Han elsker jobben sin som materialingeniør i Norske Shell. Med rundt 400 faste ansatte er selskapet relativt lite, men opererer som en del av et stort globalt konsern. Den kombinasjonen er viktig for Ellingsen.
– Det skjer så mye spennende her for tiden at jeg rett og slett ikke kan tenke meg en bedre arbeidsplass, smiler han.
Mindre korrosjon, mer Ormen Lange
Ørjan har utdanning som sivilingeniør fra NTNU, med fokus på området materialteknologi. I Shell jobber han i prosjektorganisasjonen som materialingeniør. Jobben hans handler om kjennskap til og kunnskap om materialer. Om hvordan trykk påvirker ulike materialer. Disse fungerer som barriere mot lekkasje av hydrokarboner og andre uønskede hendelser. Hovedoppgaven er å sikre at integriteten av utstyr blir ivaretatt.
– Det vi jobber med er lokale tilpasninger. I lete- og produksjonsbrønnene kan det være store forskjeller, og på gassanleggene er det ofte snakk om ekstreme temperaturer i undergrunnen. Mye av arbeidet går derfor ut på å redusere korrosjon i materialene, forteller han.
På vei til å bli en solid allrounder
Ørjan ble en del av Shell i 2014 og kom da fra Aker Solutions. Nå jobber han med Ormen Lange Fase 3-prosjektet som skal sørge for økt utvinning fra feltet gjennom installasjon av undervannskompressorer. I Shells tekniske hierarki, Shell advanced technical programme (SATP), har han øverste sertifisering.
Siden Ørjan kom gående inn dørene på Shell-kontoret i februar 2014, har han hatt lyst til å bli. Fra første øyeblikk ble han møtt med gode betingelser, hyggelige kolleger, muligheter til å bidra til kontinuerlig forbedring, og til å utvikle seg i et miljø med stor faglig dybde. Mulighetene har han benyttet seg av ved flere anledninger, og med det har han fått et par erfaringer han aldri trodde han skulle begi seg ut på.
– Jeg er på vei til å bli en solid allrounder i faget mitt, mye takket være mulighetene jeg har fått gjennom Shell. Blant annet har jeg fått anledning til å være med på å forfatte oppdateringer av Norsok-regelverket, delta i granskninger, presentere på konferanser, og få være med på å utvikle ny teknologi. Alt dette gir et helhetlig bilde av både bedriften og industrien vi er en del av. I tillegg kommer omfattende leverandøroppfølging, etablering av et stort internt og eksternt nettverk samt flere offshore-turer, sier Ørjan, og fortsetter:
– Shell har gitt meg muligheten til å bestemme min egen utvikling. For å få alt til, er det viktig med sterke ledere som tør å delegere til sine ansatte. At Shell er gode på å slippe folk til, ser man godt på mengden unge, kompetente ansatte, som virkelig får vise at de har det som trengs for å ta imot og bistå de nyutdannede som kommer inn.
Fra Jotunheimen til gourmetverdenen
Privat er det familien som spiller hovedrollen i Ørjans liv. Den består av kona Maren, døtrene Hedda (4), Synne (2) og en liten gutt som kom til verden 9. august. Ørjan er opptatt av verdien av de nærmeste og kjæreste, og understreker at det i stor grad er de som driver motivasjonen hans. Sammen med familien går det mye i turer i fjellet til fots og på ski, og i å dele sin interesse for musikk og litteratur med barna.
– Min litteratur og musikksmak har nok måttet vike litt til fordel for Fantus og Knudsen og Ludvigsen, men nå har Hedda og jeg prøvd oss på Ronja Røverdatter, så det går rett vei! ler han.
På hobbybasis er Ørjan det en kan kalle en alt-mulig-mann. Han har spilt fotball siden 4-årsalderen, har det han selv kaller «lett politisk erfaring» som vararepresentant i et politisk utvalg, og er aktivt medlem av en gourmet-klubb som møtes noen ganger i året for å nyte mat og drikke fra forskjellige land.
For ekspertene, og de utålmodige
– Jeg er veldig komfortabel med å ha kommet dit jeg er i min karriere til nå. Så er jeg jo heldig også, som har fått ta fatt på denne reisen i akkurat Norske Shell. Her har jeg fått muligheten til å utvikle meg, og grepet de mulighetene som har dukket opp. Helt perfekt for en utålmodig fyr som meg! Sier Ellingsen og smiler lurt.
Du er kanskje også interessert i:
Ingun Hovland, altmuligkvinnen
Blander du nysgjerrighet med en interesse for økonomi, solid kunnskap om petroleumsteknologi, en dose utålmodighet, og en dråpe reiselyst, så får du Ingun Hovland.
Verdensmannen Aksel
– Dette er jo et drømmeprosjekt. Det er fremtiden, og en viktig del av løsningen på klimautfordringene vi står i, sier Aksel Plener, for tiden utleid fra Shell til Northern Lights.
Prosjektlederen Anne Håland
I 1996 fikk hun sin første jobb som boreingeniør for Norske Shell. Men hun ble ikke i landet lenge. Bare to år etter sendte Shell Anne Håland ut i verden. Her er Anne sin Shell-historie.
Eirin Sandberg, lynet fra Bodø
Siden begynnelsen av karrieren i Shell, har Eirin vært involvert i en rekke prosjekter. Hun er en del av energiomstillingsteamet som ser på muligheter innenfor vindkraft, karbonfangst- og lagring, samt produksjon av hydrogen. – Hver dag i Shell er interessant på sin egen måte, sier Eirin Sandberg.